Vi har alle en hjertesak, men min er ikke pelsdebatten

  • 22.01.2016, 19:56

Vi har alle våre hjertesaker.

Jeg har alltid ønsket å ytre mine meninger om dette temaet, men i frykt for å motta hets har jeg latt være. Men det skal jo ikke være sånn? Jeg har heldigvis vokst på meg nok baller og mot de siste årene til å skrive om akkurat det jeg vil, og det ser jeg på som positivt. 

Det handler om denne evigvarende pelsdebatten. Jeg vil innlede med å innrømme; i fjor kjøpte jeg en dunjakke fra Haust med pelskrage. Året før eide jeg en Canada Goose. Jeg spiser kjøtt, fisk og egg. Jeg bruker, uten å ha sjekket opp i dette, helt sikkert noen produkter som er testet på dyr. Jeg eier ei skinnjakke, skinnhansker og flere par skinnsko. Kanskje er det lite relevant å nevne, men jeg gjør det likevel: Jeg har aldri hatt noe forhold til dyr, hverken vokst opp med eller eid noen, og det er sikkert noe av grunnen til at jeg ikke føler et like sterkt og personlig bånd med dem som mange gjør.

Og så vil jeg si til alle pelsmotstandere: Dere gjør en fantastisk jobb. Virkelig. Vi trenger sånne som dere. Dere som på en saklig måte tar opp diskusjonen, om og om igjen. Dere som opplyser andre mennesker om hvilke ulemper det medfører å bruke pels og hvilke fordeler det vil utrette å ikke bruke det. Jeg har flere venner som er mot pels. De har, i alle år, vært talsmenn for dyr og deres rettigheter. "Hvorfor skal et dyr lide for at du skal føle deg fin, Kristine?". Det er et saklig, godt og velformulert argument. Jeg beundrer dem. Og respekterer dem. Jeg digger mennesker som har nok guts til å ta opp tøffe, aktuelle og samfunnskritiske diskusjoner for å gjøre verden vi lever i bedre. Jeg har aldri sett en så stor framgang som den vi nå har møtt. Det er utallig mange som kjemper for dyrs rettigheter, bloggere og andre maktpersoner som er mot pels sier det høyt - engasjementet er stort. Igjen: Vi trenger sånne som dere. Dere som klarer å ta opp pelsdebatten på en saklig måte, for å informere andre mennesker. Dette er deres hjertesak. Jeg ser det, og jeg skjønner det - for mennesker er min.

Barn i u-land som er frarøvet livets goder. De godene jeg bader i, men ikke tar for gitt, hver dag. Menneskene jeg møter på hvert gatehjørne, med utslitte pappkopper og håndskrevne skilt. Alle som ble utdelt urettferdige kort som små og må kave seg gjennom livet på en måte jeg aldri vil forstå. Alle de fattige, alle de hjemløse, alle de uskyldige, sårbare barna som blir misbrukt, slått og oversett. Dere er min hjertesak. Jeg tenker på dere hver dag. Kvier meg til å gå forbi dere når jeg går ut. Jeg føler meg egoistisk, selvsentrert og dårlig når jeg ikke tar meg råd til å gi penger til alle dere med pappkopper. Men vit dette: Jeg tar aldri godene mine for gitt. Jeg er så takknemlig for alt jeg har, alt jeg har mulighet til. Jeg kommer aldri til å se ned på dere eller føle meg noe mer verdt enn dere.

Hjertesaker er det som står hjertet vårt nært. Ikke det vi ønsker å bry oss om, ikke det folk sier at vi skal føle på, ikke det vi tvinger oss selv til å bidra med - det er ting vi på autopilot, med oppriktig kjærlighet og medfølelse - bryr oss om. Og her kan jeg igjen innrømme: Dyrs rettigheter er ikke sånn for meg. Og her vil jeg gjerne forsøke å forklare så korrekt som mulig, i frykt for å bli oppfattet som hjerteløs. Jeg er ikke direkte for pelsindustrien i den forstand at jeg ikke kunne gitt mer faen eller støtter den ved å rope "JEG ER FOR PELS!", men det er jo heller ikke min rett å si at jeg er mot, når jeg vet at jeg på en indirekte måte støtter industrien ved å kjøpe ei jakke med pelskrage. Så da spør jeg: Kan jeg ikke få være litt likegyldig i denne saken? Det er utallig mange mennesker på denne jorda, det er utenkelig og (beklager ordvalget) naivt å skulle tro at alle vil få samme syn på én og samme ting. Jeg kan ikke bry meg om alt i denne verden - det kan ikke du heller. Vi er ikke skapt sånn. Vi velger ikke selv hva vi føler om ting. Vi bare føler, og handler ut i fra det. Jeg synes det er en fin balanse. At ikke alle er like og tenker likt, men at vi har mennesker der ute som opplyser andre om sine hjertesaker, det de brenner for. Det vil hjelpe flere mennesker å finne nettopp sin hjertesak. Men det vil også hjelpe andre å innse at denne hjertesaken ikke er noe de føler like sterkt på, som noe annet. Sånn er det med pelsdebatten, også. En pelsmotstander kan ikke hate på, miste respekten for og håne et menneske som ikke føler like sterkt for dyrs rettigheter som en selv.For det er det jeg vil si med dette innlegget: Tommel opp og stor beundring til alle som klarer å diskutere saklig og opplyse andre på en informativ måte. Men, og her er det en hårfin grense, man kan ikke ty til mobbing, uthenging og skjellsord for å fremme sin sak. Man kan ikke hate på en person som ikke mener det samme, selv om det er en sak vedkommende virkelig brenner for. For alle brenner for noe. Jeg har lest mye om pelsindustrien, sett både bilder og videoer opp igjennom årene, slukt informasjon som er blitt skrevet på både forum og blogger - men jeg sitter her likevel, med pels på jakka. Og det må jo få være lov. Jeg har jobbet i to klesbutikker som selger jakker med ekte pels - jeg opplever at mange kunder ikke tør å kjøpe jakker i frykt for å bli hånt eller hengt ut på gata. Det er jo bra for pelsmotstanderne i den forstand at det skapes en skremselspropaganda, som igjen fører til færre kjøp, men jeg synes det skapes på feil grunnlag. Jeg synes folk skal få velge selv. Folk kan ta til seg andres forslag, suge til seg informasjon, se på bilder og forum - men til syvende og sist er det av egen fri vilje folk skal unnlate å kjøpe ei jakke med pels på, ikke grunnet frykt. Er dere ikke enige?

Mange brukere av pels mener at en pelsmotstander ikke kan ytre seg med mindre vedkommende ikke spiser kjøtt, fisk og egg, holder seg unna dyretestede produkter, ikke kjøper eller eier noe av skinn og lignende. Jeg skjønner argumentet, for det er jo noe med det å skulle gå til angrep på brukere av pels når man ikke selv "følger alle reglene i boka". Likevel mener jeg at hvert minste lille grep i egen hverdag er et steg i riktig retning og at alle har lov til å ytre seg fritt. Så lenge ytringene er saklige og vedkommende ikke går til personangrep. Som skrevet tidligere: Grensa er hårfin. Å lese blogginnlegg og saker som er skrevet av pelsmotstandere gjør meg som oftest bare stolt og enda rikere på informasjon, men av og til sitter jeg igjen med mer frykt enn kunnskap. Det skal vel ikke være sånn? Du, som pelsmotstander, føler vel ikke at du kan tvinge meg til å boikotte pels i form av frykt og trusler? Jeg, som person, kan vel ikke gjøre deg direkte kvalm fordi jeg bruker det? 

Selv om mennesker, og ikke dyr, er min hjertesak, respekterer jeg det dersom det ikke er din. Fortjener ikke jeg den samme respekten tilbake? Fortjener ikke ALLE som bruker pels, men som jo kjemper for noe annet i samfunnet, den samme respekten? Ved å skrive det jeg gjør oppfordrer jeg IKKE til å bruke pels, tvert imot heier jeg på alle som kjemper mot, men jeg synes også det skal være greit å bruke det uten å bli kritisert, både som person og medmenneske.

Kjemp gjerne for din sak, det er bare bra, men ikke gå til personangrep dersom du ikke mottar ønsket respons.
22.01.2016 kl.20:20

Så enig! Veldig godt skrevet :)
Becca Alexandra

22.01.2016 kl.20:39

Dette var veldig bra skrevet! Er helt enig i det du skriver. Selv har jeg hatt tre dyr - 3 katter, så jeg har et forhold til dyr. Men jeg spiser også kjøtt, og har selv en jakke fra Parajumpers med ekte pels. Jeg føler så klart synd på dyrene, og måten den skjer på. Men man avler jo opp okser, kuer, sauer, osv, på samme måte som man avler opp pelsdyr som mink og rev. Forskjellen er bare at pelsdyropprett er mer i media enn oppdrett av kuer og slike dyr, noe som også gjør det lettere å skaffe informasjon om pelsdyropprett. Dessverre er enkelte mennesker virkelig slemme mot folk som bruker pels. Noe av det er fortjent, noe ikke. Som jeg skrev over her så synes jeg synd i dyrene som blir brukt til pels, men det ikke mange vet er at mange av disse dyrene er det så mange av, så de "slakter" dem for å gjøre bestanden litt mindre slik at det ikke skal bli overflod av mink og rev.

Stå på og fortsett å skrive slike engasjerte innlegg! Virkelig inspirerende å lese <3

22.01.2016 kl.20:39

Så flott at du er tilbake Kristine <3 har savnet bloggen din veldig
Love

22.01.2016 kl.20:57

Synes at det er bra at du tar opp en litt sånn upopulær mening og forklarer hvorfor det er lov for ulike mennesker å ha ulike meninger. Bare fordi du ikke setter dyr like høyt som menneske så gjør det deg ikke til en dårlig person. Pick your battles, er det ikke det de sier? Selv er jeg imot pels og bryr meg mye om dyr og jeg kan forstå at enkelte ikke relaterer seg så mye til dette. Og jeg kan jo ikke annet enn å respektere de som mener motsatt av meg. For meg så står dyr og mennesker likt og like mye som at mennesket skal ha sine rettigheter, så skal dyr og ha det. Veldig bra skrevet Kristine!
KRISTINEAM

22.01.2016 kl.21:16

Becca Alexandra: Pelsoppdrett tilfører ingenting godt til samfunnet, det er jo klart, men jeg synes likevel ikke brukere av pels skal være nødt til å "unnskylde" seg. Alle bruker, utfører eller sier noe andre ikke er enige i - men denne pelsdebatten er så innmari skjør og jeg er lei av at brukere av pels ikke har noe de skulle sagt. Jeg er så enig i det du skriver!
KRISTINEAM

22.01.2016 kl.21:19

Love: Tusen takk for kommentaren! Jeg er så glad for at det også finnes pelsmotstandere som kan se saken fra den andre siden. Vi, brukere av pels, blir satt i en slags boks, hvor vi enten må holde kjeft eller si "det riktige" (som jo blir å si nei til pels). Jeg respekterer og beundrer ditt syn på ting og er veldig glad for at det finnes sånne som deg, som står opp for dem uten taleevne. Tusen takk for at du likevel klarer å respektere meg og mine meninger! Klem
Rikke

22.01.2016 kl.21:56

Derfor har jeg savnet deg. Amen.
Josefine

22.01.2016 kl.21:56

You go girl
Frida J.

22.01.2016 kl.22:18

Synes dette var et veldig saklig og interessant innlegg. Liker at du kan ta opp tema som dette, og faktisk skrive relevante tanker rundt det. Det viser at du ihvertfall har TENKT over debatten. Og det er viktig!

MEN, jeg må si at jeg er uenig i en del av synspunktene dine. Menneskerettigheter, flyktninger, fattigdom og barn i nød, er saker og temaer jeg engasjerer meg i. Jeg er vegetarianer og er opptatt av miljøet. Og jeg er imot pelsdyrindustrien. For trenger det å være enten eller?

Det finnes utrolig mye urettferdighet i verden, og ofte kan all denne elendigheten føre til at det meste føles håpløst. Hvorfor er det sånn som dette, og er det noe man i det hele tatt kan gjøre for å endre denne elendigheten? Hva kan JEG gjøre for alle de hundretusener av menneskene som flykter fra krig, og risikerer livet sitt på gummibåter i middelhavet?

Jeg ser det at du ikke har et nært forhold til dyr. Jeg skjønner at du ikke har sterke følelsesmessige bånd knyttet til dyr. Men prøv å se veldig logisk på det. Veldig svart på hvitt. Er det virkelig nødvendig med den pelskragen på jakken din? Hva er grunnen til at du kjøper den? Du synes jakka er fin. Det er et bra merke. Mote. Det er en samfunnsskapt trend. Det er ikke lenger noe mennesker trenger for å holda varmen om vinteren. Det er noe totalt unødvendig. Egentlig.

Jeg tror det som irriterer meg mest med hele denne debatten er det at det er så sinnsykt enkelt å bare la være å støtte denne industrien. Jeg prøver å se bort fra at mange ikke ser "etikken" bak på samme måte som meg, så slike argumenter skal jeg la være å gå mye inn på nå. Men altså, å avle opp dyr for så å drepe dem, av den enkle grunn at det er en moteriktig greie å ha pelskrage på jakken sin, er du vel enig i at virker ganske merkelig?

Jeg pleier ikke å kommentere på blogger, og jeg er enig i at det er viktig at mennesker engasjerer seg i ulike saker. Likevel. Pelskrage på en jakke. Hva er argumentene for at dette er en BRA ting? Det finnes så få argumenter som støtter denne industrien (nå tenker jeg spesielt på store merkevarekjeder med fabrikker og produksjon av pelskrager spesielt. Ikke nødvendigvis en sauebonde som sender sauene sine til slakting for bruk av både kjøtt og pelsen), og så mange som går i mot. Hvorfor kan man ikke da bare la være?

Synes du virker som en god person, Kristine, og liker at du tar opp dette temaet. Viktig med engasjement!

22.01.2016 kl.22:34

Jeg respekterer ingen FORDI de bruker pels, men respekterer mennesker punktum. Men jeg skal ikke lyge, når jeg ser folk på gaten som går med pels, så blir jeg litt kvalm, jo. Uansett, flott at du har en hjertesak. Råder deg til å kjempe for den også.
Frida J.

22.01.2016 kl.22:56

"Pelsoppdrett tilfører ingenting godt til samfunnet, det er jo klart". "Vi, brukere av pels, blir satt i en slags boks, hvor vi enten må holde kjeft eller si "det riktige" (som jo blir å si nei til pels)."

Her viser du jo óg at du faktisk er enig i at det ikke fører til noe godt, og at det riktige faktisk er å ikke bruke pels. Da forstår du vel at debatten aldri tar slutt? Hvis til og med du, som er FOR pels, ser at pelsindustrien ikke tilfører samfunnet noe godt, er det vel ikke rart at vi som er IMOT bruk av pels fortsetter å engasjere oss? Når det er en en unødvendig industri som fortsatt er oppe og går, på bekostning av liv?

"Jeg er lei av at brukere av pels ikke har noe de skulle sagt."

Dere må gjerne argumentere dere også, men grunnen til at dette er blitt en så stor debatt er vel nettopp det at dere har så få argumenter som støtter industrien, at det blir så tydelig at den burde ta slutt?

Hmm.
Martha

22.01.2016 kl.22:58

Åh, dette var veldig god lesning. Fordi du skriver på en måte som viser at du står innefor det som står her. Jeg har selv en Parajumper, og da jeg kjøpte den måtte jeg tenke meg litt om, nettopp pga. denne debatten, hetsingen og det som ellers foregår når det kommer til pelsbruk. Jeg har heller ikke vokst opp med dyr, og har derfor ikke noe forhold til dyr. Dette tror jeg i aller høyeste grad er med og bridrar til at jeg ikke har sterke (negative) følelser når det kommer til dette pelsdilemmaet. Så jeg kjøpte jakken. Fant ut at jeg bryr meg mer om at jeg finner den jakken jeg trives i, og som jeg kan ha i mange sesonger, fremfor dyrets plass i verden. OI, dette hørtes særs egoistisk ut. Men det var nå en gang det jeg kom fram til. Jeg orket ikke gå jakkeløs og være på konstant jakt særlig lengre kun pga. at det var en remse pels på hetta på den jeg likte best. Tenkte dog over at hvis de som solgte jakken hadde gitt meg et valg om å kjøpe den med ekte eller uekte pels, ville jeg gått for uekte. Det er da noe? Synes hver enkelt skal få velge for seg. Alle gjør noe andre ikke ville gjort. Og alle gjør noe andre skulle ønske de gjorde.

Må bare legge til at du har kjørt en pangstart med bloggingen din. Hvis dette ikke tar deg dit du ønsker deg, så vet ikke jeg! Fortsett i dette sporet, så er du der før du vet ordet av det! Heier på deg :-)
Hege Kristin

22.01.2016 kl.23:32

helt enig! folk må få ha forskjellige meninger :)

22.01.2016 kl.23:38

Interesant å lese hva du skriver her. At du har mennesker som hjertesak skjønner og respekterer jeg, men det jeg stusser på et at du ikke har hjerterom for flere saker. Min "hjertesak" er rusmisbrukere, men det betyr ikke at jeg ikke også bryr meg og følger med på andre saker som asylsøkere og dyrevelferd. Det å kutte ut pels et noe så utrolig enkelt som å ikke kjøpe det. Jeg sier ikke at det er vanskelig å hjelpe mennesker, men det er enda lettere å stå i mot pelsindustrien. Dette er en industri der råvaren er dyremishandling, hvordan noen synes det er greit å støtte denne industrien er ikke noe jeg klarer å forstå. Beklager, men jeg blir faktisk kvalm av å se deg bruke pels.
Per

22.01.2016 kl.23:48

Du har ikke noe spesielt forhold til dyr? Det er snakk om at dyr blir mishandlet og drept sånn at du kan gå med pels på jakka di eller ha skinnhansker.. fyfan
KRISTINEAM

23.01.2016 kl.00:59

Frida J.: Jeg svarer på begge kommentarene dine i ett og samme svar, jeg! :-) Så bra du likte innlegget!

Du kommer med mange gode argumenter, Frida, virkelig. Likevel føler jeg at du ikke helt ser hele meningen med innlegget mitt, og da spesielt selve poenget med det. Jeg skrev det ikke for å tilføye debatten enda et innlegg som skulle si mot eller for. Du siterer meg i en kommentar jeg svarte på til en annen, og svarene mine i denne kommentaren er jo akkurat det samme som jeg skriver i innlegget.

"..er det vel ikke rart at vi som er IMOT bruk av pels fortsetter å engasjere oss?", tvert i mot - jeg skrev jo nettopp at det ER bra at dere engasjerer dere, MEN forventer du/dere at ALLE skal/må?

"Her viser du jo óg at du faktisk er enig i at det ikke fører til noe godt, og at det riktige faktisk er å ikke bruke pels. Da forstår du vel at debatten aldri tar slutt?" Ja, jeg skrev jo i innlegget at jeg synes argumentene for å ikke bruke pels er svært fornuftige - jeg har heller ingen gode argumenter for å bruke pels annet enn at det er det jeg per dags dato velger å gjøre, og det er derfor jeg er FOR at debatten fortsetter og at sånne som deg engasjerer seg. Men igjen, er vi andre, som ikke føler like sterkt på saken, nødt til å være like "på"? MÅ vi velge "side"? Det kan godt hende jeg en dag tar avstand fra pels, men hittil har jeg ikke gjort det, og det må få være greit.

Du sier at du engasjerer deg for flere ting enn dyrevern og lurer indirekte på hvorfor ikke jeg kan gjøre det samme. Det kan jeg, selvsagt. Men som jeg skrev i innlegget: Jeg kan ikke selv bestemme hva jeg føler og brenner for. Et påtatt bidrag for noe jeg EGENTLIG ikke brenner for blir feil for min del. Kanskje fungerer det for andre - men dersom jeg skulle gjort endringer skulle det vært fordi jeg selv ville, ikke fordi det forventes av meg som borger.

Jeg håper du skjønner litt min side av saken! Du er dyktig :-) Stå på!
KRISTINEAM

23.01.2016 kl.01:02

Martha: Tusen takk for hyggelig kommentar, Martha! Jeg tror vi føler litt det samme her. Det høres veldig egoistisk ut, men igjen: Det må få være lov. At det er et egoistisk valg å bruke pels er vel mye av grunnen til at pelsdebatten er så i fyr og flamme, fordi det ikke finnes mange nok gode argumenter til å faktisk bruke pelsen. Realiteten er jo at vi ikke trenger den for å overleve. Likevel; jeg synes det er helt greit å være "egoistisk" i denne saken. Og ikke bare i denne, men i alle. Folk velger sine egne standpunkter, og etter hvert kan man endre mening. Sånn er det jo bare, med ALT. Det viktigste er at vi er opplyste, godt informerte og lignende om det som foregår, slik at man ikke foretar valget på mangel av kunnskap om det som foregår. Sitter man likevel igjen med det samme valget, synes jeg det er OK. Alle føler ikke like sterkt om det samme.

Og tusen takk for den nydelige setningen nederst - jeg setter sånn pris på det!! klem
KRISTINEAM

23.01.2016 kl.01:05

Anonym: Selvsagt har jeg hjerterom for flere saker! Jeg bryr meg om langt mer enn jeg skrev i innlegget, men "mennesker" er en enorm kategori jeg brukte for å "vise et eksempel". Tommel opp for å bry seg om flere ting, så absolutt! Poenget med hele dette avsnittet var i bunn og grunn: Vi velger ikke SELV hva vi føler for. Dette kommer automatisk. Det SKAL komme automatisk. For meg blir det unaturlig å slutte å bruke pels bare fordi andre forteller meg at jeg skal, hvis dette gir noen mening for deg? Dersom jeg en dag boikotter pels, skal det være fordi jeg har lyst av egen fri vilje.
KRISTINEAM

23.01.2016 kl.01:08

Per: Nei, jeg har ikke noe spesielt forhold til dyr. Og ja, jeg går med pels på jakka mi og har skinnhansker. Har ikke du skinnhansker? Eller NOEN andre produkter lagd av skinn? En veske, et belte, en klokkereim, et par sko? Skinn hadde forøvrig ganske lite med denne "pelsdebatten" å gjøre, men greit nok. Du kan godt si "fyfan", men sånn er det bare. Poenget med hele innlegget var å si at JEG synes det er greit at OGSÅ folk som bruker pels, kan få lov, uten å bli kritisert. Denne meningen innebærer ikke at jeg synes pelsmotstandere bør SLUTTE å kjempe mot, tvert i mot.
Elise Knutsen

23.01.2016 kl.01:10

Hei Kristine! Først og fremst vil jeg si bra skrevet, og jeg er helt enig med deg. Jeg synes generelt mennesker, og særlig barn er så mye viktigere enn dyr. Dyr er for all del veldig viktige de også, og om alle i verden hadde hatt det bra så skulle jeg lagt mye tid og energi i å kjempe for dyrs rettigheter. Sånn er det dessverre ikke, og da synes jeg at det er mye viktigere å prioritere mennesker som lider. At du skriver dette synes jeg på den ene siden er helt fantastisk! Men på den andre blir jeg rimelig provosert.

Du går rundt med dine LV vesker, men tar deg ikke råd til å gi penger til mennesker som lider? Du skriver "Jeg føler meg egoistisk, selvsentrert og dårlig når jeg ikke tar meg råd til å gi penger til alle dere med pappkopper. Men vit dette: Jeg tar aldri godene mine for gitt." Beklager å være hard mot deg, jeg liker ikke å skrive som dette, men vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det "lettere" eller "mykere", og tror forsåvidt at det også mister en del av poenget om det blir "lettere". For DU er egoistisk, DU er selvsentrert og det gjør DEG dårlig. Sånn som du lever og går kledd så kunne noen enkle omprioriteringer, som på ingen måte hadde svekket livskvaliteten din, hevet andre sin MANGE hakk, det kunne også reddet mange liv. Det er veldig bra at du ikke tar godene for gitt da, og du er nok langt i fra verst når det kommer til å bry seg om andre. Du kan likevel gjøre mange små enkle ting som gjør at noen faktisk får merke at du bryr deg, kanskje du også vil redde liv.
Martine

23.01.2016 kl.06:28

Halleluja! Endelig en som tørr å si det! Helt enig i alt du skriver, jeg føler det samme om dette temaet, og i mange sammenhenger har jeg og følt meg dum fordi jeg har en jakke med pels, har bare ikke dette som min "hjertesak" som du skrev. Man må få lov til å mene ulike meninger om denne saken og uten å bli hetsa for det! Digger deg!
KRISTINEAM

23.01.2016 kl.09:58

Elise Knutsen: Hei Elise! Vi er veldig enige i mange ting, spesielt ditt første avsnitt ;-) Når det kommer til hvor egoistisk og selvsentrert jeg er, kan jeg forsåvidt være med på den også, men igjen: på hvilket grunnlag uttaler du deg? Jeg skrev følgende: "Jeg føler meg egoistisk, selvsentrert og dårlig når jeg ikke tar meg råd til å gi penger til ALLE dere med pappkopper". Jeg vet at å bruke penger på dyrere vesker/ting/klær er noe mange er uenige i, denne debatten ønsker jeg heller ikke å ta i sammenheng med pelsdebatten, men jeg er i hvert fall sånn. Jeg kjøper èn dyr veske fremfor 15 billige plagg. Hvordan det UTAD ser ut på bloggen er noe helt annet, og jeg skjønner jo at jeg virker både egoistisk og selvsentrert (noe jeg også til en viss grad er, som alle andre). Likevel: Du vet ikke om jeg allerede gjør "små enkle ting som gjør at noen faktisk merker at jeg bryr meg", basert på klesstilen min. Må man ha en bestemt look for å engasjere seg? Klem
KRISTINEAM

23.01.2016 kl.09:59

Martine: Tusen takk for deilig kommentar, Martine!! Klem
malin

23.01.2016 kl.10:21

Jeg synes det er flott at du tørr å skrive et så ærlig innlegg! Jeg er imot pels, ikke fordi dyr er min hjertesak (fordi det er det ikke), men fordi jeg synes det er så UTROLIG unødvendig med pels. Pels fører til mye lidelse og vondt og jeg ser ikke poenget med å bruke det. Jeg må innrømme at jeg kjenner meg igjen i mye av det du skriver, bla. at du ikke har et nært forhold til dyr.... men jeg ser bare ikke poenget i å bruke pels uansett om det er den saken som ligger nærmest hjertet ditt eller ikke.
Lise

23.01.2016 kl.11:13

Fantastisk innlegg! Sier som Martha, fortsetter du sånn som dette er jeg sikker på at du vil komme akkurat dit du vil være!

Jeg er også helt enig med deg, for selv om jeg ikke bruker pels selv har ikke jeg noe med hva andre velger å gjøre. Det er ikke sikkert all sminke, tannkrem og andre produkter jeg bruker, ikke er testet på dyr, så jeg er ikke den som står fremst i disse debattene på dyrene sin side, men jeg gjør mitt og prøver. Alle kan ikke gjøre alt, derfor er jeg helt enig med deg at det skal være lov å være på den siden som ikke har dette som en hjertesak, selv om man ser det ikke er nødvendig. Som du hadde skrevet i en kommentar over her, at du heller bruker mer penger på én vare enn femten billige varer, er jo med å hjelpe at barnearbeid i mindre grad får støtte. Der er ikke jeg like flink, og kjøper ofte billigere klær fordi det er noe JEG vil, og akkurat som at du, og andre som ønsker det, skal få bruke pels om de vil, kan jeg og de andre som vil kjøpe billigere klær hvis det er det som føles rett for dem.

Hvis noen venninner spør meg om de skal kjøpe den eller den jakken feks, anbefaler jeg heller den som ikke har ekte pels, men hvis de velger den med pels, er det absolutt deres valg. Synes det er flott at vi kan bry oss om forskjellige ting, det er mange saker i verden som krever engasjerte sjeler som virkelig bryr seg og gjør en forskjell, ikke bare pelsmotstandere.

Håper virkelig det kommer flere slike innlegg, du er en fantastisk skribent!
Ingrid

23.01.2016 kl.12:00

Jeg er så enig med deg! Jeg har heller aldri hatt noe spesielt forhold til dyr, og for meg kommer det ikke naturlig å bli en motstander av pels, dessverre. Det blir som du sier for dumt å slutte å bruke pels fordi andre mener at du ikke skal bruke det. Jeg respekterer de som er i mot pels, og forstår det jo egentlig veldig godt!

Jeg synes det er supert at du engasjerer deg i denne debatten, og tørr å komme med andre vinklinger enn det som forventes at man skal gjøre. Jeg tror det er mange som er med deg på denne, men som av frykt for hate ikke tørr å si noe i det hele tatt, annet enn å legge seg paddeflat...

Elsker at du har begynt å blogge igjen forresten :))) Stå på videre!!!
Frida J.

23.01.2016 kl.12:48

Jeg forstår det med valg. Jeg forstår poenget med innlegget ditt. Det er nok vanskelig, om ikke umulig, å leve et normalt og lykkelig liv dersom man skal engasjere seg i alle debatter. Folk har ulike "hjertesaker", og det er forståelig. Selvfølgelig.

Miljødebatten synes jeg for eksempel kan virke abstrakt og komplisert, så jeg må innrømme at jeg selv ikke har satt meg nok inn i den. Her er det i tillegg noe man som menneske AKTIVT må gjøre for å bidra. Man må huske å skru av lyset i rom man ikke er i, huske å kildesortere, huske å bruke så lite strøm som mulig, helst unngå å spise kjøtt, helst bytte ut bil med kollektivtransport osv. osv. Det er altså noe man må GJØRE for å bidra. Også i saker med mennesker og urettferdighet, er det som regel noe man må AKTIVT gjøre for å kjempe imot. Skjønner du hva jeg mener? Det er uendelig mange saker der man altså aktivt må gjøre noe selv for å enten støtte eller kjempe imot. Men dette med pelsdyrindustrien, det er ingenting du trenger å gjøre her. Det handler ikke om å sende penger til et fattig og ukjent land du ikke har en følelsesmessig tilknytning til. Det handler ikke om å lete fram mynter fra lommeboka som du helst ville brukt på en kopp kaffe. Det handler ikke engang om å endre hverdagen din for å unngå forurerensing og miljøødeleggelser. Det handler rett og slutt kun om å bare ikke STØTTE.

Om vi forventer at alle skal/må engasjere meg i denne debatten? Absolutt ikke. Jeg har selv aldri gått i et eneste fakkeltog mot pels. Jeg har aldri gjort noe aktivt for å bekjempe pelsdyrindustrien. Det eneste jeg har gjort er å unngå å støtte. Det er kanskje derfor andre gjerne "blir kvalme" av å se mennesker med jakker med pelskrage på. Ikke fordi de ikke er like "på" i denne debatten, eller fordi de ikke engasjerer seg. Heller fordi de faktisk velger å STØTTE en industri som det er så tydelig at "Ikke tilfører samfunnet noe bra".

Jeg er forsåvidt enig i at man ikke selv kan bestemme hva man føler og brenner for, til en viss grad. Jeg liker at du tar opp temaet, og håper, og tror, at du er åpen for argumentene jeg har. Kanskje det er lettere å forstå hele debatten da, og kanskje dette i framtiden faktisk blir en sak du brenner for? Man trenger informasjon og opplysning for å sette seg inn i ulike debatter, og forhåpentligvis kan informasjon og opplysning også føre til at det vil være lettere å sette seg inn i saker man ikke nødvendigvis føler for, men som man kan tenke seg til at er urettferdige.
Lene

23.01.2016 kl.20:18

Så din hjertesak er mennesker, og det du gjør for din hjertesak er å tenke på dem, og å kvie deg når du går forbi dem på gaten?...
KRISTINEAM

23.01.2016 kl.20:53

Lene: Ja, mennesker er min hjertesak, og nei, det er ikke bare det jeg gjør. Men, det sier vel seg selv at jeg ikke gir penger og mat til hver eneste hjemløse jeg går forbi. Du kan ikke lage opp dine egne setninger av det jeg skriver, det blir bare feil.

23.01.2016 kl.21:51

Mennesket er så ondt, rått, egoistisk og brutalt. Akkuratt som dyr. Kanskje fordi vi er "dyr"? Hvordan kan vi eie følelsen av empati for andre mennesker, samtidig som vi er komfortabel med tanken på torturering og slakting av dyr? Når vi i bunn og grunn stammer fra dyr selv? Og det, for et minutt med matrealistisk lykke. Det er utrolig trist, men det er slik vi er, mennesker. Forskjellen er at vi kan forsvare oss selv, og vi utnytter det ved å ødelegge denne jorda som kunne ha vært så vakker.
KRISTINEAM

24.01.2016 kl.12:33

Frida J.: Jeg er veldig åpen for argumentene dine og synes det er tøft, beundringsverdig og rått at du engasjerer deg sånn - på en saklig måte. Og vet du, kanskje BLIR dette nettopp en sak jeg brenner for i fremtiden (og om så ikke brenner, så i hvert fall er mot), MEN, jeg synes det skal være greit hvis jeg ikke gjør det også. Det er virkelig bare det jeg mener; dersom man har lest seg ordentlig opp, er godt opplyste og innehar mye kunnskap om temaet og likevel ønsker å ha en jakke med pels på? Da får det være greit. Jeg er klar over at det kun handler om å støtte og at den aktive innsatsen ikke eksisterer (til en viss grad), men om noen likevel, på tross av dette, ønsker å ha pels på jakka, er det OK i mine øyne. Jeg bruker det jo per dags dato selv.

Men, man skal aldri si aldri. Kanskje en dag. Kan ikke forutse noe som vil skje i framtiden - men jeg står fortsatt for hele poenget mitt; respekt, begge veier. Mindre utskjelling og håning.
Lene

24.01.2016 kl.13:50

Nei, selvfølgelig kan du ikke gi hver og en av dem penger i koppen og et par boller. Du skriver at mennesker er din hjertesak, og så skriver du at du tenker på dem, ikke tar godene dine for gitt og kvier deg når du går forbi dem på gaten, da virker det som det er "bare" det du gjør. Du sier det er ikke bare det du gjør - hva mer gjør du da? Jeg personlig vil ikke kalle det en hjertesak hvis du bare tenker på dem og er takknemlig for dine egne goder.
KRISTINEAM

24.01.2016 kl.14:08

Lene: Jeg føler virkelig ikke jeg trenger å fortelle deg noe som helst, for å "bevise" at jeg bryr meg. Altså, hva er greia med det? Jeg nevnte mennesker som min hjertesak i et par bisetninger for å fremme budskapet om det innlegget FAKTISK handlet om; pelsdebatten. Innlegget handlet ikke om MIN hjertesak og MIN innsats. Av en eller annen grunn er du likevel veldig opptatt av dette? Vel, for å gjøre dette til en artig prinisippsak; det har du ingenting med. Dessverre.
Christina Marie

24.01.2016 kl.17:24

Utrolig bra og reflektert innlegg! Du er flink til å skrive, altså :) Min hjertesak er heller ikke pelsdebatten, men det skal sies at jeg er veldig imot pels likevel. Siden vi klarer oss fint uten det ser jeg ikke vitsen med å bruke det - men jeg respekterer og forstår at noen ikke velger det bort.

25.01.2016 kl.21:41

Hvis din hjertesak er fattige barn, så burde du titte litt på verdiene som vegeterianer. Om alle hadde gått over til vegetar/vegansk kost så hadde vi hatt nok mat til å "fôre" alle op jorda uten å ødelegge planeten. Bare å kutte en dag i uka med kjøtt gjør forskjell, bare et enkelt hverdagsvalg som støtter flere hjertesaker i ett :) ellers veldig velformulert innlegg, men personlig synes jeg alle burde ta avstand for noe så groteskt som pelsjakke, men skjønner godt hvor du kommer fra, var der for noen år siden selv.
KRISTINEAM

25.01.2016 kl.22:36

Anonym: Jeg har tenkt mye på en kjøttfri dag i uka, så dette kan det godt hende jeg begynner med :-) Selv mener jeg at vi heller burde "promotere" kjøttfri dager fremfor å bli vegetarianer - det er et høyst usannsynlig mål at man får alle til å bli det. Kjøttfri dager derimot, hadde det vært nok fokus, er jeg ganske sikker på at mange hadde klart å utføre det. Takk for kommentaren :)
Stine

27.01.2016 kl.00:06

Som jeg har savnet bloggingen din Kristine! Du var en av mine store favoritter for noen år siden. Fant dette innlegget så utrolig reflekter og svarende, noe av det bedre jeg har lest på norske blogger den siste tiden.

You go girl! :-)
KRISTINEAM

27.01.2016 kl.10:47

Stine: Tusen takk for det Stine!! :-) klem
Hanna

07.02.2016 kl.00:45

Herregud frøken, du er rå! Du setter ord på alle mine tanker og meninger rundt dette - som jeg aldri har klart å sette ord på selv.

Personlig har jeg et sterkt forhold til dyr, og alltid vært over gjennomsnittet interessert og glad i dem, men allikevell så klarer jeg ikke å fatte den interessen og det hatet mot pels, og jeg mener at folk må få velge selv hva de ønsker å kle seg i. Fra gammelt av har mennesker alltid tatt i bruk pels, og samtlige pelshatere burde skille mellom dyreplageri i forbindelse med pels, og og ikke dyreplageri. Det er en vesentlig forskjell

PS: Så gøy at du er tilbake igjen! Leste bloggen din for mange år siden, og nå har du fått en gammel leser tilbake igjen 😊 Hyller også måten du svarer for deg her i kommentarfeltet - du er så saklig og velformulert!
KRISTINEAM

07.02.2016 kl.13:04

Hanna: TUSEN takk, Hanna! Det setter jeg kjempestor pris på :-) Det er godt at alle kan ha ulike meninger synes nå jeg - det jeg derimot har blitt veldig positivt overrasket over denne gangen er de saklige og velformulerte argumentene folk har kommet med. Det er så deilig at man kan tale for sin sak på en voksen måte!


hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©