Ikke klag dersom du ikke har jobb

  • 26.01.2016, 14:56

Hei og god tirsdag! Jeg har hatt en hittil svært rolig dag, for i dag har jeg fri fra forelesninger og annet skolerelatert mas. Jeg skal derimot på jobb klokken fire, så har litt å gjøre utover dagen likevel ;-) Dette med jobb og studier har jeg forresten tenkt en del på. Jeg har lest flere meningsinnlegg og bloggposter om jenter og gutter som "angriper" Lånekassen fordi vi visstnok får for lite stipend sammenliknet med hva det.. Tja, koster å leve. Vi bor jo i Norge, et svært rikt land og har ikke engang penger nok til å hjelpe studentene opp og fram?! Vel, her er jeg dypt uenig.

Tenk på ALLE studenter i Norge. Hvor mange er vi, egentlig? Alle får utbetalt rett over SYV TUSEN kroner i måneden (correct me if i'm wrong), og her.. Klager vi? For jeg vet at studietiden er slitsom, krever enormt med arbeid og tid - men jeg mener at dersom du er som meg: frisk, rask og med helsa i god behold, så får du ikke lov til å klage med mindre du har en jobb :-) Det er fullt mulig å skaffe seg en bolig hvor stipendet dekker både husleie og vel så det, så du forventer vel ikke ENDA flere tusen som skal dekke mat, sosialt liv og forbruksvarer? Og jo, det finnes jobber. Kanskje får du ikke drømmejobben servert, men med god innsats og åpne ører skal det være mer enn mulig å skaffe seg en jobb som gir et par tusen ekstra i måneden.

Work

Jeg mener ikke å være stygg eller respektløs, men jeg blir bare så oppgitt. Jeg vet også at situasjonen ikke er like enkel for alle, og det er for all del ikke dere jeg snakker om. Men som sagt: Friske, raske ungdommer med helsa i god behold tar vel ingen skade av en liten deltidsjobb, hvis behovet for ekstra penger er så stort. Studietiden innebærer hard jobbing og et lass viljestyrke for oss alle, så dersom du føler at du virkelig ikke har tid til en vakt eller to i måneden, får du heller legge opp budsjettet litt annerledes eller jobbe som en helt i feriene dine for å spare opp. 

P.S. Det er sinnsykt mange som trenger barnevakt, så hvorfor ikke sjekke ut tilbudet på denne fronten? Jeg skal til og med være så raus at jeg slenger med en link: HER kan dere søke om å bli barnevakt for de søte små, helt etter dine behov ;-) Det som bare skulle være et "hei"-innlegg ble plutselig langt mer enn bare det, men sånn er det bare. Jeg er vel bare oppgitt over mange norske studenter sin holdning til Lånekassen, for altså, de gir oss mye og fremfor å klage, burde vi vel heller være takknemlige for at vi i det hele tatt sitter med et så raust system. Det er i hvert fall jeg.
frustrertefrue

26.01.2016 kl.15:04

Kunne ikke vært mer enig! Det værste jeg ser er de som klager over at de får for lite penger, men går rundt med dyre merkeklær, vesker etc og kjøper seg nye ting hele tiden og ikke jobber. Syntes vi skal være glad for å få penger :D Er mange som ikke får i det hele tatt som da må jobbe.

26.01.2016 kl.15:18

Altså, det er faktisk ikke SÅ lett å bare skaffe seg en jobb, så jo vet du hva, jeg gir meg selv lov til å klage. Hvertfall når leiemarkedet er sånn som det er, hvor prisene bare øker og konkurransen om plassene bare blir større. Ta f.eks her i Kristiansand, hvor det kommer et stadig større antall studenter hvert år. Jeg bor sammen med andre og betaler likevel 5000 i måneden. Det er heller ikke så enkelt som du får det til å virke å skaffe seg deltidsjobb, jeg er ikke kresen i det hele tatt og har søkt alt fra i klesjobber, matbutikker til gatekjøkken. Jeg fikk faktisk tilbud om jobb et sted, men lønnen er faktisk så lav (under minstelønn), jeg får alt for få timer der og det krever i tilegg at jeg kjøper busskort (som jeg til nå har droppet nettopp for å spare penger), at det såvidt lønner seg.

Det virker som om du tror folk bare ikke gidder å jobbe, og slik er det hvertfall IKKE her i Kristiansand. 90% av alle mine venner og bekjente som studerer her er i samme situasjon som meg: søker etter jobb, men får sjelden napp. Kjenner til og med noen som studerer her for tredje år på rad som har søkt på alt som er å søke på, og enda er uten jobb. Her må man nesten kjenne noen på "innsiden" for å kunne få jobb virker det som.

Helt enig med deg at det er teit å klage dersom man ikke prøver å skaffe seg jobb og samtidig bruker mye penger på klær osv, men er totalt uenig i at det "bare" er å skaffe seg jobb...
Vilde

26.01.2016 kl.15:28

Jeg er helt enig i at man skal kunne klare seg på pengene fra lånekassen, man må bare prioritere og passe på hva man bruker penger på. syns vi burde fått penger alle måneder, bare. Fordi er ikke så enkelt å få seg en jobb.
Karianne

26.01.2016 kl.15:29

Du kommer jo fra en mildt sagt privilegert familie da, Kristine :) må huske at mange blir kastet ut som 18 åring, eller får null støtte hjemmefra, greit å ha ferdig fond når man skal flytte ut og ha en kjæreste å dele utgifter med. Er faktisk ikke bare bare å finne bosted og overleve I oslo på stipendet man får. Du vet at i forhold til prisøkningen på varer, boliger osv, så er studiestøtten halvparten av hva den var for 15 år siden? Det er ikke nok.
Toril Hornnes

26.01.2016 kl.15:38

Veldig enig! Tror mange glemmer at det forbrukersamfunnet som er i Norge bare er et privilegium som få andre land i verden har. At den norske stat skal bruke pengene på å støtte opp for å øke forbruket enda mer - altså hos studentene - ville vært helt feil. Jeg synes vi skal få nok stipend til at vi akkurat kan klare oss, og om vi har behov for mer så må vi få rumpa opp fra sofaen og komme oss på jobb!

Selv studerer jeg og stipendet dekker akkurat husleie + nødvendig mat. Det har funket helt greit i ett semester, men nå har jeg bestemt meg for å søke jobb fremover for å ha råd til litt ekstra inni mellom :-)
Victoria

26.01.2016 kl.15:50

Det er ganske vanskelig å få alle ender til å møtes når man studerer i utlandet i alle fall! Så jeg forstår dem som ikke får nok utbetalt til å følge drømmene sine, og hvorfor de er irriterte. Selv gikk jeg ut av videregående med 5,6 i snitt, og jeg jobbet SÅ hardt for å få det til, for jeg hadde blitt fortalt at man kan gjøre hva man vil så lenge man får gode karakterer - FEIL.

Jeg studerer i utlandet nå, og må jobbe alle ferier hjemme i Norge for å dekke skolepenger og leie. Jeg er oppe i over 200 000 bare i skolepenger, og får 230 000 utbetalt, så man må prioritere! Det blir aldri tid eller råd til noen ferier, for jeg kan ikke miste flere uker hvor jeg kunne ha tjent nok til husleien neste år, for å kose meg å lade opp batteriene. I julen jobbet jeg fra den 21-27 Desember hver dag for å få mest mulig ut av ferien, så hele julen falt bort. I tillegg jobbet jeg på nyttårsaften og videre ut i Januar.

Når jeg studerer her får jeg straight A's, men det hadde jeg aldri hatt tid til om jeg måtte skaffet meg en jobb her nede, som kanskje hadde betalt meg 50kr timen. I tillegg har jeg ikke tid over sommeren til å få et internship, som vil resultere i at jeg havner under alle som har denne muligheten, og får den erfaringen, når jeg skal søke jobb senere.

Så jeg skjønner godt hvorfor folk er oppgitte, spesielt siden vi alltid blir fortalt at så lenge man er flink og får gode karakterer, kan man gjøre å bli hva man vil. Dessverre er det ikke slik.
Martine

26.01.2016 kl.17:36

Her må jeg si meg STERKT uenig. Vi er mange som går på svært krevende studier hvor jobb er mer eller mindre uaktuelt nettopp fordi man ikke kan forplikte seg til da en arbeidsplass. Selv kan jeg sitte på skolen fra 8 om morgenen til 19-20 på kvelden, og heller ikke da har fått gjort det som forventes av meg. Det er ikke uten grunn at vår generasjon går under navnet ''generasjon prestasjon'' , og i dette innlegget er du med på å underbygge dette. Om det skal forventes at fulltidsstudenter skal jobbe i tillegg til lange dager på skolen er det ikke rart mange møter veggen, eller i det hele tatt sliter. Det forventes mye fra alle kanter, og for studenter som prioriterer skole og det å ha et sosialt nettverk eller kanskje et verv vil det være vanskelig å kombinere uten at det får konsekvenser eller må gå på bekostning av andre ting. Alle er ikke supermennesker, og dermed syntes jeg det blir feil å generalisere og dra konklusjonen om at ''dersom du er som meg - frisk, rask og med helsa i god behold, så får du ikke lov til å klage med mindre du har en jobb'' At lånekassen er et privilegie, og noe som burde settes stor pris på skal jeg ikke nekte for, men stipendet og lånet vi får må ses i kontekst av prisene på dagens marked. For min del er jeg avhengig av å jobbe mye i ferier, så jeg kan bruke resten av året på studiet for å kunne nå dit jeg vil i senere tid. Jeg ser poenget med innlegget ditt, og ja det finnes mange som ikke setter pris på systemet Norge har, men før man kommer med slike påstander eller drar konklusjoner hadde det kanskje vært lurt å tenke litt over at vi alle har ulike utgangspunkt og prioriterer forskjellig.
Kristine Bekke

26.01.2016 kl.17:41

Så enig! Bra skrevet :)
Karoline Lunde

26.01.2016 kl.17:57

Jeg er veldig enig med deg! Og hvis lånekassen skulle åpnet for større lån og stipend, vil det også resultere i enda mer penger som må betales tilbake senere i livet. Det er ikke mange jobbvakter i måneden som skal til før du har råd til å spise ute med venninner en kveld, ta en tur på byen, eller kjøpe deg den genseren du sikler på. I de fleste store byene har som regel arbeidsgiverne også store forståelser for at du ikke har et minutt å avse i eksamenstiden, og at man derfor kan jobbe mindre i slike perioder. Man kan ikke forvente drømmejobben som du sier, men vi har da alle startet et sted :-)

Heia Kristine!
Frida

26.01.2016 kl.18:25

Jeg er enig men også litt uenig. Vet ikke om det var/er mange i samme situasjon som meg, men jeg flyttet hjemmefra og bodde på hybel fra jeg begynte på videregående. Der fikk jeg kun 3500kr i måneden, noe som ikke en gang dekket den vesle rimelige husleia mi på 4000kr(som også er så og si det billigste du finner). På videregående brukte jeg også mye tid på skole, trening og hadde ikke veldig mye tid igjen til jobb(dog jobber jeg hele sommeren). Poenget mitt er at når det gjelder borteboerstipend i videregående så synes jeg den burde øke, siden bortsett fra skolebøker så er de så og si i samme situasjon som studenter ved høyere utdanning som får 7-8000/mnd. Jeg har til og med flere venner med skilte foreldre der både mamma og pappa, stemor og stefar tjente bra som fikk opp til flere tusenlapper mer enn meg i måneden. Jeg er absolutt enig i det du sier og veldig positiv til stipend, men synes også det et noen som har rett til å kreve litt mer av lånekassen.
Sigrid

26.01.2016 kl.19:03

Enig med deg i det meste! Men vil bare nevne at det langt ifra er alle studier som er like arbeidskrevende, jeg studerer for eksempel sivilingengiør på NTNU, og jeg hadde ikke hatt sjans i havet til å jobbe ved siden av, uten å gitt opp det lille snevet jeg har av fritid. Jeg greier meg, ved å jobbe hele sommeren.
Camilla

26.01.2016 kl.20:05

Amen to that :-) Tror ikke jeg kan telle hvor mange diskusjoner jeg har hatt på akkurat det!
Kristin

26.01.2016 kl.20:18

Aaah, det som plager meg mest er vel folk som klager over å ikke ha jobb, og såå når de først får en jobb, så klager de over jobben sin! Håpløse mennesker.
Christina Marie

26.01.2016 kl.22:18

Hmm, her må jeg si meg både enig og uenig! :) At de som ikke prøver å skaffe seg jobb, men likevel klager over hvor lite man får i støtte fra Lånekassa, ikke "får lov" til å klage, er jeg helt enig i. Å klage blir for dumt, for som du beskriver så godt i innlegget så er det faktisk tåpelig å klage dersom man med helsa i behold ikke engang PRØVER å finne seg jobb. MEN, og det er et stort men, hahah, jeg føler kanskje du drar alle under samme kam. Alle som er friske og raske, og med helsa i behold, klarer ikke skaffe seg jobb, selv om de prøver flere ganger i uken. Slik er det iallfall her jeg bor og studerer! I Grimstad er det utrolig mange studenter i forhold til jobber, og jeg har drøssevis med venner og klassekamerater som så sårt ønsker en jobb, hva som helst - telefonselger, restaurant, gatekjøkken, klesbutikk, matbutikk... Men ingenting er ledig, og i denne byen er det så og si UMULIG å få en jobb med mindre du har kontakter :/ Så min mening er iallfall at det blir litt for enkelt å si at de som ikke har jobb ikke kan klage - for det er ikke alltid så enkelt å få seg jobb! Selv studerer jeg og jobber 25% på siden, og uten lønna hadde jeg nok slitt veldig - men alle er ikke like heldige som meg (og deg!) :)
Maren

27.01.2016 kl.00:48

en liten avstikker fra diskusjonen, hvor er den kule buksa fra? :)
KRISTINEAM

27.01.2016 kl.01:13

Maren: HAHA du er søt - den er fra InWear!! :)
henriette

27.01.2016 kl.11:49

Her er jeg ganske uenig med deg, Kristine!
Hanna

07.02.2016 kl.00:52

Enig!! Og bare for å legge til noe som irriterer meg ekstra mye i denne diskusjonen: Vi får ca 10 000kr i mnd i gjennomsnitt om en regner med den totale første utbetalingen, så folk bør slutte å klage, og heller leve etter støtten de får (eller få seg en jobb).


hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©