Om høyskolen og studiet mitt

  • 02.02.2016, 19:43

"Hei! Kan du lage et innlegg hvor du forteller om studiet ditt? Jeg har vurdert å søke det samme, men er veldig usikker. Har hørt en del negativt om NKH, derfor hadde det vært fint å høre din mening :) Jeg tenker å eventuelt søke i Bergen, tror du det er veldig forskjell fra skolen i Oslo?" - Lisa

Klart jeg kan fortelle litt om studiet mitt, Lisa! Dette kan kanskje bli tørrprat og et svært kjedelig innlegg for mange, men jeg liker å besvare leserspørsmål, så dersom dere lurer på noe kan jeg kanskje lage et innlegg om nettopp det neste gang ;-) Uansett, jeg regner med det er flere enn Lisa som sliter litt med å velge studieretning i et hav av muligheter, så i den anledning har jeg tenkt til å fortelle litt om høyskolen og studiet mitt. Mine erfaringer, selvsagt.

Bildene i innlegget er lånt fra Høyskolen Kristiania sin FB-side

Skolen endret nylig navn fra Norges Kreative Høyskole (NKH) til Høyskolen Kristiania - personlig synes jeg førstnevnte forklarte skolens opplegg og linjer bedre: Vi jobber kreativt. Jeg tar en bachelor i journalistikk og har lite peiling på de andre studiene som tilbys, men kan jo nevne noen jeg hadde vurdert dersom journalistikk ikke var aktuelt: Grafisk design, interiørarkitektur og markedsføring og merkevareledelse. I dette innlegget vil det jeg skriver kun være basert på mine erfaringer rundt journalistikk og skolens opplegg generelt, for de andre studiene har jeg som sagt ikke nok erfaring med til å kunne uttale meg om.

Det er mye selvstudium og færre undervisningstimer enn på fagskolestudiene. Vi har i gjennomsnitt tre forelesninger per uke, hvor hver forelesning er på tre timer. Altså, cirka ni timer med skole i uka. Det er likevel et fulltidsstudie, så de resterende timene skal jo brukes på nettopp selvstudium. For meg er dette ypperlig, men jeg skjønner at mange mener motsatt. Jeg sliter med å følge med i timen hvis det blir mye tørrprat og teori, så å jobbe på egenhånd kunne ikke passet meg bedre. I tillegg tror jeg vi jobber mye mer praktisk enn på offentlige skoler. Vi skriver på noe hele tiden og leser ikke mer pensum enn det som trengs til en drøfte-/analyseoppgave til eksamen. Dersom man begynner på Høyskolen Kristiania må man altså være forberedt på å jobbe mye praktisk og høre på lite teori. På denne måten lærer man raskere av sine egne feil, blir sendt rett ut i "realiteten" med én gang og øver på å bli en bedre skribent til enhver tid.

Vi har eksamen hver måned og dette er nok det tyngste - men for min del, også det beste og mest motiverende. Det vanligste er å ha et samlet antall eksamener før jul, for eksempel, men vi kjører en eksamen rett etter hvert emne. Eller "fag", om du vil. For eksempel er nyhetsjournalistikk, kreativ skriving, retts- og kriminaljournalistikk og publisering fire forskjellige emner. På én måte er det tungt å alltid ha eksamen hengende over seg, for man blir jo såvidt ferdig med den første før man setter igang med den andre, men jeg synes det er verdt det. Jeg slipper forvirring ved å tenke på flere fag samtidig, har ikke et skikkelig "skippertak" rett før jul og har alltid motivasjon til å dra på forelesningene, gjøre det jeg skal og prestere like bra som på forrige eksamen. Stoffet jeg skal lære og bruke er alltid ferskt i minne.


Vi skal jobbe praksis i to måneder i fjerde semester. Skolen samarbeider med mange medier, blant annet VG, TV2, Dagbladet og blader innen alle sjangre. Jeg kommer for eksempel til å søke praksisplass hos ulike magasiner (som Det Nye, Costume o.l.), som appellerer til mine interesser innenfor journalistikken. I to måneder jobber vi altså fulltid  og har en gylden mulighet til å imponere arbeidsgiver så meget at vi blir tilbudt en liten deltidsjobb eller andre oppdrag - det er jo fantastisk! Bare det at muligheten er der, er fantastisk.

Jeg synes alle emnene vi har hatt hittil har vært lærerike og givende, selv om et par emner med fordel kunne blitt lagt opp bedre. Jeg hadde for eksempel høyere forventninger til kurset i kreativ skriving (hvor du lærer mer om å skrive som en type forfatter), fordi jeg ikke følte undervisningen og ting vi lærte hang på greip med eksamen. Jeg fikk liksom ikke noe utav det. Nyhetsjournalistikk 1 og 2 var derimot veldig gjennomført, bra lagt opp og også det første og desidert tyngste vi tok fatt på. Kurven i antall arbeidstimer sank betraktelig etter endte emner med nyhetsjournalistikk, for å si det sånn ;-) Gøy med en pangstart hvor jeg følte jeg ble slengt rett ut i arbeidslivet. Jeg vil også påpeke at jeg tror det finnes noe alle vil interessere seg for (innen journalistikken, selvsagt) - vi lærer å skrive nyhetsartikler, å publisere på nett, designe egne aviser, skrive kreativt og så videre.

Men, det er dyrt å gå der. Semesteravgiften er på 45 000 kroner, det vil si 90 000 kroner på ett år. 270 000 kroner for å ta en bachelor over tre år. Det er dyrt. Vi får selvsagt støtte fra Lånekassen, men studielånet man sitter igjen med er det jo ingen som streber etter. På starten av hvert semester får studenter ved offentlige skoler utbetalt 20 000 (?) kroner og litt over 7000 kroner hver måned resten av året. Vi får utbetalt 50 000 kroner ved starten av hvert semester og litt over 7000 kroner hver måned resten av året. Forskjellen er at vi sitter igjen med 5000 kroner til "eget bruk" etter å ha betalt semesteravgiften til skolen, mens studenter ved offentlige skoler sitter igjen med sine 20 000 kroner til "eget bruk". De kan selv velge hvordan de vil håndtere disse pengene, men det smarteste er jo å forsøke å fordele pengene jevnt utover, slik at man ikke nødvendigvis trenger en deltidsjobb på si, eller i hvert fall like mange vakter/oppsparte midler. Jeg er ikke sikker på at alt det matematiske ovenfor er korrekt, men det er i hvert fall sånn cirka. Hovedpoenget er uansett det samme: Som elev på Høyskolen Kristiania sitter du igjen med et langt høyere studielån og mindre penger til "eget bruk" i selve studietiden. For min del er det verdt det, fordi jeg vet hva jeg vil. Jeg hadde derimot aldri begynt på denne skolen dersom jeg var usikker på hva jeg ville i livet eller hadde en følelse av at jeg kanskje kom til å droppe ut etter hvert. For min del er det en alt for dyr skole til at man kan være usikker. 

Jeg vet dessverre ikke hvordan høyskolen i Bergen er (kanskje noen går der og vil svare litt på det?), men jeg regner med det er cirka samme opplegget. Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med både skole og studie og trives veldig godt. Vi har små klasser, ligger plassert midt i Karl Johan og har svært flinke forelesere.

Håper innlegget var til hjelp!
Karina Larsen

02.02.2016 kl.19:48

Veldig bra og informativt innlegg :) Jeg er sikker på at mange får god nytte av dette! Jeg går selv på universitetet og er også glad i selvstudium. Godt at du trives med studiene og kommer deg gjennom eksamener til tross for at de er støtt og stadig. Ha en fin kveld :)
KRISTINEAM

02.02.2016 kl.22:20

Karina Larsen: Tusen takk for det Karina! Håper det går fint med deg på universitetet! Ha en fin kveld :)
Lilly

02.02.2016 kl.20:51

Du er så sykt flink, Kristine! Skjønner ikke hvordan du har tid til å skrive så MANGE og så GODE innlegg med kort tid i mellom. Jeg er så glad for at du er tilbake!
KRISTINEAM

02.02.2016 kl.22:21

Lilly: Åå, denne satt jeg pris på!! Er så hyggelig å høre at du er fornøyd :-D Bruker all ledige tid jeg har, haha.
Christina Marie

02.02.2016 kl.21:27

Liker at du svarer på spørsmål fra leserne dine! :-) Synes innlegget var kjempespennende i og med at man får innblikk i hvordan skolehverdagen din er, og det er jo gøy!
KRISTINEAM

02.02.2016 kl.22:23

Christina Marie: Så bra det falt i smak hos deg også!! :-D det liker jeg!
Jenny

03.02.2016 kl.00:05

Veldig glad for at du er tilbake! Har savnet de gode, velformulerte innleggene dine :-) Lurte litt på om du kanskje ville skrive litt om hvordan det er å bo i Oslo som by, med tanke på at du ikke er derfra. Typ studentmiljø, bomiljø, om du trives osv. Er selv fra en liten by og har veldig lyst til å studere i Oslo, men er usikker på om jeg kommer til å trives :)
KRISTINEAM

03.02.2016 kl.10:08

Jenny: Åh, så hyggelig å høre Jenny! Vit at jeg setter stor pris på det! :-) Jeg kan godt lage et innlegg om dette - tusen takk for tips! :-)
Maren

22.02.2016 kl.19:49

Jeg studerer HR-og personalledelse ved Høyskolen Kristiania i Bergen. Jeg var del av det første kullet som begynte der, så har altså vært med helt fra starten. Skolen i Bergen er veldig koselig og det administrative er fantastisk! Alle forelesere og veiledere er nydelig søte. Jeg kan ikke snakke stort om hvordan det kommer til å bli fremover, for fra neste høst vil skolen få nye lokaler som er under konstruksjon nå :) da vil det bli mye forbedringer sånn rent bygg-messig. Nå har vi for eksempel ikke kantine eller noe særlig stort bibliotek, dette vil komme i det nye bygget :D Anbefaler HK i Bergen på det varmeste <3
KRISTINEAM

22.02.2016 kl.20:49

Maren: Åh, takk for kommentaren Maren! Jeg håper eventuelle usikre leser kommentaren din :-D Skolen deres høres jo fantastisk ut!
Marlene

24.02.2016 kl.00:02

Åh! Dette var et innlegg jeg trengte å lese! Fikk lære myeee av det!

Jeg har selv fått skoleplass på Grafisk design i Bergen og gleder meg som bare pokker!! :D
KRISTINEAM

24.02.2016 kl.00:17

Marlene: Så bra du likte det!! Og gratulerer så masse med skoleplass - du får ha masse lykke til når den tid kommer :-D


hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©