Unner du ingen andre suksess?

  • 03.02.2016, 20:00

Både du og venninna di er for øyeblikket arbeidsledige. Dere har tatt samme utdanning, hjulpet hverandre opp og frem og er for øyeblikket i den jævlige situasjonen hvor begge venter på svar fra de førti arbeidsplassene dere har søkt jobb hos. Men så ringer venninna di og forteller at hun har kapret drømmejobben. Som tilfeldigvis også var din. Hvordan reagerer du? Eller: Du og din aller beste venn har begge vært single i åtte år - dere er de eneste i vennegjengen som fortsatt ikke har funnet den rette, men dere venter forhåpningsfullt begge to. Likevel finner dere en slags trøst i at dere er to om det. To som ikke har noen armkrok å sovne i. Men plutselig møter venninna di Mr. Right - og du ble nettopp avvist. Hvordan reagerer du? Eller: Du og studiekameraten din har hatt en jævlig tung eksamen hvor dere har jobbet sammen, skrevet en hel roman hver og gitt hverandre tips og råd på den blytunge veien. Når dere får tilbake karakteren har han fått A og du fått D. Hvordan reagerer du?

Her finnes det to ulike personer: Dem som blir oppriktig glad på andres vegne og unner dem suksessen eller de som på innsiden bygger opp avsky og misunnelse ovenfor vedkommende.


De er alle forskjellige, men de har én ting til felles: de har alle oppnådd suksess innenfor hvert sitt felt. Applaus!


Men hvordan vite om venninna di unner deg suksess eller ikke?

1. Hun blir aldri genuint glad på dine vegne.
Jeg tror ikke menneskene som ikke unner andre suksess merker hvor lett det er å gjennomskue falske smil og ironiske gratulasjoner. "Åh, fikk du sponset språkreise av foreldrene dine? Såå heldig du er. Jeg måtte jobbe i to år for å dra på språkreise jeg. Men bra for deg da!" eller "Oi seriøst, fikk du jobb i Dagbladet? Syykt bra. Jeg har jo søkt der jeg også, men jeg var tydeligvis ikke like god som deg. Gratulerer da, herregud, fortjent". Reagerer du på denne måten eller har ei venninne som gjør det? Oppriktighet og falskhet synes.

2. Hun forsøker alltid å gjøre det samme som deg. Har du skrevet en kick ass søknad til jobben du ønsker? Har du nettopp begynt på en badass diett for å komme i form til badesesongen? Har du skrevet en skoleoppgave eller et blogginnlegg du fikk jævlig god feedback på? En venninne som ikke unner seg suksess vil alltid prøve å kopiere deg og det du gjør i håp om å få samme resultat selv. Hun vil kopiere jobbsøknaden din fordi du fikk jobb, slenge seg på dietten fordi du ikke kan se "bedre" ut enn henne og skrive samme type oppgave eller blogginnlegg for å få samme respons.

Å bli inspirert av noen på en positiv måte kontra å være sjalu på noen på en negativ måte tror man kanskje ikke merkes så godt utad, men det gjør det.

Kjenner du deg igjen, uten å helt vite hva du kan gjøre med det?

Dette med å unne andre suksess er kanskje ingen enkel oppgave for den som automatisk blir grønn av misunnelse, men med litt enkel hjernetrim tror jeg det er fullt mulig å legge om tankegangen. For selv om det er irriterende å ha ei venninne som aldri unner en suksess tror jeg det er like ille, om ikke verre, å være den som ikke klarer å gjøre noe med det. Denne følelsen av irritasjon og misunnelse når noen gjør det bra er jo sikkert en følelse som kommer på autopilot? Men, er det ikke bedre å hente motivasjon fra den eller de som oppnår suksess? Å tenke: "Holy shit, hun trener fem ganger i uka, det er faen meg dødsrått - så viljesterk og rik på motivasjon skal jeg også bli!" eller "Dæven, så mentalt sterk hun er som sitter sju timer i lesesalen hver dag. Sykt beundringsverdig - dette kan jeg også bli flinkere til!"?. Om så ikke disse tankene kommer automatisk, er det lett å "lure" hjernen helt til de faktisk gjør det.Vi er omringet av mennesker som har fått til noe vi har kjempet for å få i flere år. Og de vil alltid være der. Om det er venninna di, kollegaen din, treningspartneren din, naboen din eller en Instagram-kjendis du ikke engang har møtt, spiller ingen rolle. Det vil alltid være noe andre har lykkes i som vi ikke har lykkes i og det vil alltid være noe DU har lykkes med som andre fortsatt jobber mot. Vi velger selv hvordan andres suksess påvirker oss. 

"Some people dream of success while others wake up and work hard at it" - Napoleon Hill
Celine

03.02.2016 kl.21:23

Wææh, var fast leser av bloggen din før, ble så glad da jeg fant ut at du blogger igjen :D Jippi!
KRISTINEAM

04.02.2016 kl.11:00

Celine: Åh, så deilig å høre! Velkommen tilbake ;-) <3
byAnne

03.02.2016 kl.21:42

Bra innlegg :) Kjenner meg litt igjen :P Fikk D på markedsføringen, mens vennene mine fikk A. Ble veldig glad på deres vegne, men ble også misunnelig. Heldigvis har jeg snille venninner som trøstet meg da jeg kom med tårer i øynene på campus og ble spandert på en frappe fra Starbucks :)
KRISTINEAM

04.02.2016 kl.11:02

byAnne: Haha, dette hørtes jo ut som et veldig "snillt" tilfelle da, Anne :-) Litt misunnelig ligger i vår natur ;-) Så heldig du er som har så snille venner, da! Det måtte jo hjelpe på :-D

03.02.2016 kl.22:55

Slettet du innlegget om hvordan det var å bo i Oslo kontra liten by? Var interessert i å lese det :)
KRISTINEAM

04.02.2016 kl.00:09

Anonym: Det kommer!! Jeg klarte å trykke publiser før det var ferdigskrevet ;-) Sorry!

04.02.2016 kl.07:09

Tror du blir en flink journalist!
KRISTINEAM

04.02.2016 kl.12:03

Anonym: Åh, tusen takk! Det håper jeg :-D

04.02.2016 kl.11:05

Herregud, du skriver såå bra! Har dessverre alt for mange av disse venninnene, som kom med rappkjefta kommentarer når jeg skulle flytte inn med kjæresten...
KRISTINEAM

04.02.2016 kl.12:04

Anonym: Tuusen takk for det! Så innmari kjipt.. Det vil alltid være noen av dem ;-)
Tiril

04.02.2016 kl.16:28

Har nylig begynt å lese bloggen din, og den er allerede en av mine favoritter! Du tar opp så viktige og interessante tema. Alltid gøy når det popper opp et nytt innlegg fra deg, spesielt om meningene dine<3
KRISTINEAM

04.02.2016 kl.18:03

Tiril: Utrolig hyggelig å høre - jeg setter enormt stor pris på det!! Klem <3 (p.s. Dersom det er noe du ønsker å lese om her inne, gi beskjed!)
Christina Marie

04.02.2016 kl.20:12

Wow! Blir gang på gang imponert over skriveferdighetene dine! Du er så utrolig flink :-) Det du skriver om her er så innmari viktig! Er jo helt normalt å kjenne på misunnelse når ei venninne/andre noen oppnår noe du ønsker å oppnå selv, men der burde det stoppe. Hvis man ikke klarer å være oppriktig glad på andres vegne så burde man virkelig gå inn i seg selv, for det er overhodet ikke sunt. Har selv slitt med at jeg kan bli utrolig misunnelig og lei meg, men å unne andre noe selvom du ikke får det samme selv er så sinnsykt viktig!!

Vil bare legge til at jeg synes det er SÅ fantastisk at du alltid tar deg tid til å svare på kommentarene du får. Det gjør mye med motivasjonen til leserne dine og, iallfall min! Man får jo mye mer lyst til å legge igjen kommentarer når man VET at de blir verdsatt, og når man i tillegg får svar er det veldig gøy! Føler nesten jeg blir litt kjent med deg, hahaha
KRISTINEAM

04.02.2016 kl.23:41

Christina Marie: Tusen takk!!! Er så innmari enig i alt du sier. Alle kan bli misunnelige, det er jo et naturlig instinkt - alt handler om hvorvidt man klarer å dra seg selv i nakkeskinnet når de videre reaksjonene kommer :-)

Og du, tusen takk for at DU kommenterer på hvert bidige innlegg. Det er så innmari motiverende og gjør meg så glad! Det er godt at du legger merke til at jeg svarer i hvert fall - har faktisk lurt på om du sjekker svarene mine, haha. Da vet jeg det ;-) Husker jeg var så dårlig på å svare leserne mine før og samlet alle spørsmål til "ukens spørsmål", men det er så mye mer personlig når jeg svarer direkte og som du sier; jeg verdsetter alle som tar seg tiden til å kommentere, så hvorfor ikke vise det? :-)
Christina Marie

05.02.2016 kl.08:28

Å kommentere er jo bare gøy når jeg faktisk vet at det blir satt pris på! :-) Haha, skjønner godt at du har lurt på det når jeg aldri svarer på kommentarene dine igjen. Men jeg blir iallfall kjempeglad hver gang jeg sjekker innlegget igjen og ser at du har svart! :-) Det er så koselig og godt gjort av deg!
KRISTINEAM

05.02.2016 kl.11:21

Christina Marie: Haha så bra!! Koselig gjort av deg også - keep em coming ;-) <3


hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©