Clickbait, clickbait everywhere

  • 13.02.2016, 19:45

Okei, jeg hadde egentlig sett meg for god til å være en av de ørten som skrev om clickbait-hysteriet, men skitt au.

Mennesker er opptatt av andre menneskers tragedier. Noen ting føler vi oppriktig medlidenhet med, andre ting får oss til å føle oss mindre shitty selv. Det er jo derfor vi leser. Vi er nysgjerrige og vil sluke det som slukes kan av tragiske livshendelser, hvor hver historie forresten ser ut til å konkurrere med den forrige hvorvidt det gjelder "alvorlighetsgrad". Misforstå meg rett. Jeg er all in og viser tommel opp til personlige innlegg som tar opp samfunnsviktige og engasjerende temaer. Jeg deler jo i bøtter og spann selv, fordi jeg for det første engasjerer meg lett og mener mye, og fordi jeg for det andre alltid har et håp om at en eller to vil sitte igjen med en god følelse etterpå. Men jeg er alltid forsiktig når det kommer til private innlegg, for grensen mellom personlig og privat er så innmari hårfin.Jeg vet ikke hvor mange historier om aborter, (gruppe)voldtekter, selvskading og sexhendelser jeg har lest de siste månedene, men det er mange. Dette er egentlig et veldig dypt farvann å begi seg ut på, for å nærmest rakke ned på andres tragedier er virkelig ikke min intensjon. Men for den som leser en god dose blogg og har en viss peiling på hvilket innhold som en gang i tida ble lagt ut; tror dere alle historiene som omhandler selvmordsforsøk og voldtekter som den siste tida har blitt skrevet har blitt publisert i håp om å hjelpe andre eller lufte tankespinn? Eller kunne noen innlegg kanskje blitt publisert i håp og god tro om et par tre (eller tjue tusen) klikk? Og jeg sikter ikke bare til tragedier, altså. Jeg sikter også til sexflauser, sexskandaler og.. Til alle private og intime ting som i teorien kun skal deles med de involverte. Sosiale medier og ikke minst blogg har vokst i rekordfart de siste årene og åpenbart har en del bloggere omsider forstått følgende: Hvordan å kopiere forsida til VG.Jeg har nettopp hatt eksamen i publisering (jeg går journalistikk, for den som måtte lure) og jeg skal ikke kjede dere med samme pensum, men én ting som er svært relevant for dette innlegget og som jeg faktisk lo litt godt av, med tanke på temaet jeg nå tar opp, er: Du skal aldri lure leseren. Det er helt greit å skrive interessante overskrifter, men du skal ikke lure. For hva er det som til slutt skjer når noen gang på gang lurer leseren med en overskrift som er skrevet med kun én hensikt (å generere klikk)? Leseren går lei og lar seg ikke lenger lure. Å sammenlikne journalister med bloggere blir på mange måter helt feil, for til forskjell fra bloggere har journalister gigantiske regelbøker å forholde seg til, men akkurat her synes jeg de to yrkesgruppene kan og bør tenke likt. Blogg har, som tidligere skrevet, vokst i rekordfart og forfatterne bak har med tiden lært seg å tenke større. Markedsføring, jobb, penger.

Det er selvsagt flott at flere har innsett hvordan man kan komme seg opp og fram i bloggverden, men bare for å ha sagt det: Å skrive et clickbait-innlegg som tar en til andreplass på topplista for én dag genererer ikke stort mer enn nettopp det: Klikk. Dersom innholdet på resten av bloggen ikke duger rykker man jo ned like fort som man kom opp, så det er jo ingen karriere eller store pengesummer å hente. Kanskje en one day of fame, men det kan jo umulig være verdt det med tanke på hva man gir. En sørgelig, trist og privat historie som dagboka (papirutgaven) med hengelås hadde blitt veldig glad for å bære. Eller en oppsiktsvekkende, latterfull sextabbe som kjæresten (eksisterer han/henne når slikt deles?) og skribenten bak innlegget lik så godt kunne holdt for seg selv.Jeg er bare lei dette klikkhysteriet. Jeg savner å lese kvalitetsrike blogger som tar innholdet på alvor og jeg synes det er synd at mennesker som faktisk har noe å dele som kunne vært til stor hjelp for andre forsvinner i mengden av mennesker som ikke skulle skrevet blogg, men heller snakket med noen andre enn hele Norge. Blogg har blitt en enorm plattform og jeg skjønner at vi må utnytte det, men det går an å gjøre det på en mer etisk riktig måte. Jeg ønsker ikke at alle ungjenter skal tenke at de må utlevere hele sjela si, ha opplevd noe grusomt, dikte opp usanne overskrifter eller være helt badass for å én dag havne på topp. Alle som har kommet på topp (hvis man ser bort i fra klikk-bloggene som alle har vært der i en dag eller to hver), har kommet dit grunnet hard jobbing, skriveglede, blogglyst og tålmodighet.

Blogg fordi du føler du har noe å bidra med, fordi du elsker det, fordi du finner inspirasjon og glede i det, ikke fordi du drømmer om å bli et kjent ansikt over natta.
Dette var ukens desidert beste innlegg. Og jeg har lest mange! Du kommer til å bli en fantastisk journalist, enkelt og greit.
KRISTINEAM

15.02.2016 kl.11:10

Sparing: Tusen hjertelig takk - dette var sikkert desidert ukens beste kommentar ;-)
Siril

14.02.2016 kl.01:01

Nydelig å kunne lese et innlegg om dette temaet hvor skribenten faktisk klarer holde seg til saken å få frem gode poeng :) Du er flink som klarer å balansere mellom det som kan oppfattes ''for kritisk'' og for ''pro clickbait'', da jeg har sett mange bloggere prøvd seg på samme tema men enten angrepet for andre bloggere hardt, eller skrevet innlegg kun for i bunn og grunn rettferdiggjøre sine egne clickbait innlegg.

Fortsett med den gode skrivingen Kristine, og ha en flott helg videre :)
KRISTINEAM

15.02.2016 kl.11:10

Siril: Tusen takk for det Siril! Jeg har gjort mitt beste og er glad for at det synes :-)
Christina Marie

14.02.2016 kl.22:04

Amen!! Er så drittlei av klikkhorer som jeg så pent kaller det, haha.
Jenny

14.02.2016 kl.23:41

Endelig et innlegg om clickbait som var verdt å lese! Du er så flink med ord, jeg blir så imponert! :) du sier det alle tenker, men på en smart, enkel og interessant måte! savner virkelig hvordan bloggene var før i tiden, godt noen (les: deg) holder tradisjonen ved like..

Ha en fin uke, hilsen trofast leser (hihi;)
KRISTINEAM

15.02.2016 kl.11:06

Jenny: Åh, det betyr masse for meg, Jenny! Tusen hjertelig :-) Kunne ikke vært mer enig. Ha en fin uke du også! :-D
Lilly

14.02.2016 kl.23:41

Beste innlegget jeg har lest om dette temaet!
KRISTINEAM

15.02.2016 kl.11:06

Lilly: Så hyggelig å høre, Lilly! Tusen takk!
Anna

15.02.2016 kl.13:11

Du skriver såå utrolig bra!! Enig med den over her som sa at du kommer til å bli en fantastisk journalist!
KRISTINEAM

15.02.2016 kl.18:17

Anna: Åh så deilig å høre! Tusen takk :-D
Tone

17.02.2016 kl.20:48

Hei!

Fint å se at du blogger igjen, det er gøy. Men må bare få ut noe som jeg har tenkt på. Det irriterer meg at du ofte starter et innlegg med å presentere et faktum: "mennesker er...". Har du kilde på alt du skriver som er fakta, eller er det din personlige mening? Når du presenterer til fakta vil jeg og sikkert flere vite hvor du får dette fra. Er det noe du har funnet på selv? Isåfall, påpek dette. "Jeg har fått intrykk av..." Eller "jeg tror/synes..".

Ellers er du veldig flink altså, det var ikke det. Men litt konstruktiv kritikk kan du ihvertfall få. Du har jo tross alt nevnt at du vil bli journalist :-)
KRISTINEAM

17.02.2016 kl.21:02

Tone: Hei Tone! Konstruktiv kritikk er bare fint, så det setter jeg pris på! Takk skal du ha :-) For å svare på kommentaren din: Når jeg kommer med slike "faktum" er det mine personlige meninger, og det synes i hvert fall jeg at kommer godt fram. Jeg har ikke hørt noen andre reagere på det heller, men jeg skal tenke på det til neste gang! Jeg føler i hvert fall at jeg skriver ganske personlig i innleggene mine og at det nesten er selvsagt at det da er mine personlige meninger :-)


hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©