Mine seks beste sparetips

  • 15.03.2016, 20:00

Jeg er ingen supersparer og i tillegg sløser jeg sikkert mer enn mange andre studenter, men med årene har jeg i hvert fall blitt bedre. På tross av at jeg jobber i klesbutikk og har en brennende trang til å oppgradere garderoben hver eneste dag, kjøper jeg så og si aldri noe nytt. Selv om det alltid har fristet med et kredittkort, kjenner jeg meg selv godt nok til at jeg har lovt meg selv å ikke gå til anskaffelse av ett. Og på generell basis bruker jeg langt mindre (8-10 000 kroner mindre, for å være eksakt) penger på én måned i dag, sammenliknet med i fjor. Jeg har rett og slett satt meg litt mer inn i økonomi og hva det innebærer, og selv om jeg aldri kommer til å bli en av de aller flinkeste, har jeg i hvert fall tatt grep om flere småting som sammen tidligere har resultert i store summer. Her kommer mine seks beste og enkleste sparetips!

Last ned appen "Mattilbud". Denne kan være skummel, for av og til ender man opp med å kjøpe ting man i utgangspunktet ikke var ute etter, kun fordi det var på tilbud. Uansett funker den som oftest fjell og ikke mot sin hensikt ;-) Den lister opp alle matbutikker og tilbudene de har hver uke. Jeg synes det er kjipt at Kiwi har en så innmari dårlig ordning der inne, med tanke på at det er butikken vi benytter oss av - likevel følger jeg ofte med på Coop Mega fordi de ofte kjører halv pris på grillet kylling. Haha! Er det altså én app jeg benytter meg av (foruten Instagram, Snapchat o.l.), så er det Mattilbud. Dersom man planlegger ukesmenyen sin med de ukentlige tilbudene i bakhodet, har man plutselig spart svært mye.⇒ Kvalitet foran kvantitet. Jeg blir dårlig av tanken på hvor mye jeg har sløst på plagg jeg ikke lenger bruker. Man tenker jo ofte at "herlighet, den koster jo bare 100 kroner, så det går fint..", men erfaringsmessig gir det bare tillatelse til et høyere forbruk sett i et større perspektiv. Grå og sorte tee's/topper, festkjoler, undertøy o.l. er ting jeg uansett sliter ut, så dette handler jeg billigst mulig (eksempel på nevnte plagg HER). Når det kommer til bukser, vesker, strikk og yttertøy handler jeg alltid kvalitet. Å handle én dyr genser fremfor fem billige er noe jeg startet med for et par år siden, og la meg bare si: Garderoben min har aldri vært mindre, ei heller aldri så gjennomført, tidløs og meg. Og så er det jo en realitet at vi gjerne tar ekstra godt vare på det som har kostet litt ;-) Så, spar heller til én ting du ønsker deg, fremfor å klatte bort penger i hytt og pine på "ting som ikke koster noe uansett".

Styr unna Coop Mega, Joker, Meny o.l. Her i huset handles det på Kiwi og bare Kiwi! Unntaket er som nevnt når det er tilbud på grillet kylling på Coop Mega ;-) Jeg er sjukt urutinert og lærer aldri at søndag = stengt, så av og til må jeg handle på Joker. Jeg får hakeslepp hver gang jeg kommer til kassen! Dersom du handler på en av de dyreste matbutikkene hver eneste dag, kaster du mye penger ut av vinduet. Rema 1000 og Kiwi is the shit, og det merker man raskt dersom man begynner å sammenlikne på sikt.

Bli Trumf-medlem. Som Trumf-medlem får du 1% Trumf-bonus når du handler dagligvarer hos kjeder tilknyttet Trumf. I tillegg har Kiwi nylig kommet med Kiwi PLUSS, som gir hele 7,5% Trumf-bonus på frukt og grønt. I tilknytning til dette punket gikk jeg inn på min egen side for å sjekke hvor mye jeg har "spart", og nå har jeg 294 kroner.  Jeg ser ikke poenget i å bruke bonusen før jeg har nådd minst 1000 kroner, men denne kan jeg altså ta ut i kontanter eller handle for. Det tar jo en god stund å spare opp en solid bonus, men det er jo verdt det likevel - og etter Kiwi PLUSS ble lansert har jeg "spart" betraktelig mye mer per handlerunde.
 Lag din egen lunsj. Den siste tiden har jeg blitt mye flinkere til å planlegge måltidene mine, slik at jeg ikke behøver å kjøpe mat på jobb og skole. På jobb har vi jo både micro og kjøleskap, så der finnes i hvert fall ingen unnskyldning til å ikke ta med egen mat. Dersom jeg skal spise spaghetti til middag lager jeg helt enkelt litt ekstra til lunsj dagen etter. Jeg tror ikke det finnes større sløseri enn det jeg og mange andre bruker på mat- og drikkevarer, for det er jo så enkelt å bare kjøpe noe på stedet. Når jeg jobbet på Mia Bao i Molde kjøpte jeg lunsj for 50-100 kroner hver jævla dag, i et helt år. Det er godt over TJUE TUSEN kroner, det. Smak litt på den, Kristine :-)

Lag din egen kaffe. Jeg hater heldigvis denne guggen av en drikke, men sett bort i fra meg bælmer jo hver eneste nordmann et par kopper hver eneste dag ;-) Og jeg tror ALDRI jeg har sett noen ta med sin egen! Hva er vel greiere enn å lage kaffen hjemme, helle den over på en snerten termos og ta den med på jobb/skole/møter? La oss si at én kaffekopp koster 20 kroner. Dersom man drikker to kopper om dagen utgjør det i underkant av 15 000 kroner i året. Og DEN kan dere smake litt på, alle kaffeelskere der ute :-)

Håper dere plukket opp noen tips! ♥
Katarina Hansen

15.03.2016 kl.20:10

Så mye smart :)
byAnne

15.03.2016 kl.20:16

Tusen takk for gode tips :)
Maren

15.03.2016 kl.20:31

Så kjekke tips! Jeg pleier å ta ut kontanter og fordele de i ulike konvolutter som har hver sin "hensikt", f.eks bensin, klær, jentekveld osv. Merker jeg bruker mer når jeg tar i brun kortet..
KRISTINEAM

16.03.2016 kl.08:53

Maren: Åh, det var skikkelig smart! For det er sant - jeg bruker faktisk langt mer penger med kort.
lisarorvik

15.03.2016 kl.20:43

Kjempe fine tips :) (Giveaway på min blogg, bli gjerne med
Josefine

15.03.2016 kl.22:59

Hvis du kjøper fire store red bull i uken, blir det 6240 kroner i året.
KRISTINEAM

16.03.2016 kl.08:19

Josefine: hahahaha josse
Christina Marie

15.03.2016 kl.23:32

Veldig gode tips! Det med å lage egen lunsj tror jeg er den største synderen for min del... Tør faktisk ikke tenke på hvor mye penger som har gått til det i løpet av det siste året! Man tenker jo at det "bare er 30 kroner", men det blir sinnsykt mye penger til slutt!
KRISTINEAM

16.03.2016 kl.08:54

Christina Marie: Baah, det er helt sjukt hvor mye penger det går på unødvendig mat. Skjerpings på oss begge ;-)
Hege Kristin

16.03.2016 kl.00:01

smart :)


hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©