Leserspørsmål: Å flytte sammen med kjæresten

  • 31.03.2016, 19:04

Nå er det april allerede og for mange innebærer det planlegging av flytting til andre byer for å studere. Spørsmålet fra denne leseren tenkte jeg derfor at var greit å ta i et eget innlegg, for det er sikkert mange som har planer om å flytte sammen med kjæresten sin! 

Hei! Jeg skal reise bort for å studere til høsten. Det samme skal kjæresten min og vi tenker samme by. Vi har ikke vært sammen så alt for lenge, type 4 måneder. Er inne på tanken om å flytte bort sammen, men er så usikre på om det er en risk å ta? Kan du fortelle litt om hvordan det er å bo med kjæresten sin som student mtp økonomi, finne leilighet.. etc.? Tenker generelt rundt dette. Hvor lenge var dere sammen før dere bestemte dere for å flytte sammen?Jørgen og jeg hadde ikke vært sammen i mer enn et halvt år når vi bestemte oss for å flytte sammen. Vi hadde riktignok kjent hverandre i flere år før det og jeg visste veldig godt hvilken type mann jeg gikk til når vi først ble sammen. Jeg tror sistnevnte hadde litt å si når vi bestemte oss for å ta det neste steget, for jeg kjenner meg selv godt nok til å vite at jeg ikke hadde flyttet sammen med hvem som helst. De grunnleggende byggesteinene som tillit og respekt er to nødvendigheter man bør være sikre på at eksisterer, og det er jo klart at dette er ting som opparbeides og kommer naturlig over tid, når man lærer hverandre å kjenne. Hovedgrunnen til at vi bestemte oss for å flytte sammen var jo selvsagt det faktum at vi begge skulle studere i Oslo. Jeg husker enda hvor innmari skummelt og nervepirrende det var, for det var jo tross alt et stort steg og dersom det skulle gå skeis mellom oss ville et samboerskap gjort ting enda vanskeligere. Men, etter hvert slo jeg meg til ro med tanken om at hvis vi ikke kan bo sammen nå, når kan vi vel noensinne det?

Å flytte sammen er selvfølgelig en risk å ta, men risken er like stor for dem som har vært sammen i fem år først. Faktisk vil jeg påstå at å flytte sammen såpass tidlig i forholdet kan være en fordel, fordi man lærer hverandre å kjenne ekstra godt med én gang. Jeg tar stor plass i senga, er elendig på kjøkkenet, husker aldri å ta ut stikkontakter før vi reiser, gidder ikke vaske brødkniven og går aldri med søpla, for eksempel. Dette er småting Jørgen ble vandt til med en gang og som derfor aldri har kommet som noe sjokk. Dessuten tror jeg det hjelper at vi begge utfyller hverandre på en sunn måte i form av ulike interesser. Han er på trening i 2-3 timer hver dag og da får jeg tid til å blogge, skrive og gjøre det jeg vil. Når jeg er på jobb er det han som har leiligheten for seg selv. Vi bor jo på 34 kvadratmeter så dersom vi hadde gått oppå hverandre dagen lang hadde vi sikkert gått på en smell for lenge siden.Leilighetsjakten var det jeg som styrte mest med, men bare fordi jeg synes sånt er gøy, haha. Jeg anbefaler deg å begynne letingen etter leilighet allerede nå, for å sette deg inn i markedet. For eksempel endte vi opp med en liten leilighet vi betaler 11 000 kroner for i måneden og dersom vi hadde satt oss mer inn i sakene først, hadde vi visst at vi kunne endt opp i en langt større leilighet til samme pris. Det gjelder bare å ha god nok kunnskap og være tålmodig. Vi hadde ikke mulighet til å reise til Oslo selv, men jeg fikk en venninne til å dra på visning for oss og i tillegg hadde jeg lagd ved snerten bolig-CV. Sistnevnte er utrolig smart og noe jeg anbefaler til alle - er ganske sikker på at det var den som ga oss såpass mange plusspoeng at leiligheten til slutt ble vår. Med tanke på økonomi har jeg og Jørgen en felleskonto hvor vi hver måned overfører 6200 kroner hver - disse pengene dekker leie, strøm, internett og fellesvarer (dopapir, håndsåpe o.l.), og utover dette har vi hvert vårt budsjett. I helgene lager vi ofte middager sammen, men i hverdagene spiser vi oftest våre egne middager og til ulike tider, i og med at vi har svært ulike timeplaner. Økonomisk sett kunne jeg aldri tenkt meg en annen løsning enn den vi har.

At Jørgen og jeg flyttet sammen er det beste valget jeg noensinne har tatt, for vi har det virkelig innmari fint sammen. Å gå fra kjærester til samboere er en stor overgang, men den beste jeg har opplevd hittil. Vi kan sitte i hver vår ende i sofaen mens jeg ser på Friends og han spiller på iPaden, og andre ganger tuller vi rundt som to små barn, har ordentlige datenights og ligger i hverandres armkrok. Når man er kjærester blir det jo mest av sistnevnte, så man lærer å omgås partneren på en helt annen måte i et samboerskap. Nå har jeg bare fortalt om mine egne erfaringer selvfølgelig, men jeg håper det var litt til hjelp likevel! Stol på magefølelsen din og ikke vær redd for å ta sjanser - men husk alltid at de grunnleggende byggesteinene bør være på plass og at dere ikke alltid kan leve på nyforelskelsen 

Lykke til!

Kanskje noen av dere vil dele noen erfaringer ved å bo/ikke bo med kjæresten?
Helloo

31.03.2016 kl.20:18

Bra innlegg!! Har vurdert det veldig selv, og høres jo veldig koselig ut! Problemet tenker jeg, er at jeg vil reise en del andre halvår i friåret mitt..og i tillegg er jeg redd for at forholdet skal skjære seg, for vi har hatt noen nedturer det siste året, men har det stort sett bra :) så får se, fortsatt lykke til
Inger Helgestad

31.03.2016 kl.20:28

Eg bur også med kjæresten og trivast veldig godt med det :-) er veldig einig i det du skriv! Me hadde heller ikkje vore saman så altfor lenge då me vart sambuarar, men det har aldri vore noko problem. Er også veldig einig i at det er lurt å ha ein felleskonto - det har me òg, og det er ein kjempefin ordning på økonomien:-)
Julie

31.03.2016 kl.21:23

Godt svar på et vanskelig spørsmål! Selv flyttet jeg sammen med kjæresten for 1,5 år siden, og da hadde vi bare vært kjærester i 3 mnd, men tok sjangsen alikavel. Det passet seg så godt slik når begge ville unngå kollektiv og fant en flott leilighet midt i byen! Vi hadde kjent hverandre i mange år, i likhet med deg og typen, så vi hadde troen på at det ville fungere. Husker enda hvordan flere venninner prøvde å advare meg og fortelle at det ikke ville gå, men de kommentarene ignorerte jeg blankt og er veldig glad for det idag! Vi har på mange måter vokst sammen og blitt veldig gode venner i tillegg til kjærester, og det drar vi nok nytte av når vi fra neste år av må ha avstandsforhold.. Gruer meg, og de samme venninnene advarer meg mot å flytte til en annen by, men jeg har fortsatt troen!
Stine

31.03.2016 kl.21:27

Fint innlegg. Jeg og kjæresten har vært sammen rundt ett år, men vi bor fortsatt hjemme. Likevel så er vi sammen hver dag og bor hos hverandre, foreldre som mye er borte gir oss uansett følelsen av å bo sammen og ta ansvar. Vi begge ønsker å vente til vi er ferdig med utdanningen, så tar det som det kommer! :)
Thea

01.04.2016 kl.10:29

jeg og min samboer flyttet sammen for 2år siden og jeg kunne ikke ha gjort ett bedre valg. Vi leide et halvt år og bestemte oss for å kjøpe da var jeg jo bare 18år, men nå bestemmer vi over både leiligheten og hvordan vi kan bruke vår tid sammen 😀 Man kommer fort inn i rutiner og det er enkelt å bo sammen om ærlighet og tillit er der,som du sa Kristine 😊 vi var sammen i nesten 3 år før vi flyttet sammen, dog gikk vi fra å bo i samme by, han flyttet et år før meg og jeg kom etter når jeg hadde ett år igjen på vgs så iløpet av de tre årene fikk jo vi testet en god del
Celine

01.04.2016 kl.20:40

Åh gleder meg så mye til å flytte sammen med kjæresten.. skjer ikke med det første, men men!
KRISTINEAM

02.04.2016 kl.18:31

Celine: Det blir såå bra for dere <3 Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves!
Synne

02.04.2016 kl.13:55

Hei! Min veldig nye kjæreste har kjøpt seg leilighet, og jeg lurer på hva jeg kunne kjøpt i innflyttingsgave?
KRISTINEAM

02.04.2016 kl.18:22

Synne: Hei tilbake <3 Personlig ville jeg vært litt kreativ og kjøpt en "goodiebag". En slags piknikkurv med masse småting som er kjekt å få ved leilighetskjøp. En vin, vinåpner, stearinlys, en kaffekopp med noe koselig tekst, noen Toro-poser, pent sengetøy o.l. Det finnes masse billig og kult på Lagerhaus (!!), IKEA, Kremmerhuset o.l., så det trenger ikke bli for dyrt heller. Det er i hvert fall en veldig personlig og litt artig gave jeg ville gitt! Dersom du føler det blir too much tror jeg han blir veldig glad for bare en av delene også ;-) Evnt en vin, noe mat og sånt som dere kan "innvie" leiligheten med sammen!


hits
Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©